Se celebra la festa dels Tres Tombs de Molins de Rei, sota polèmica

La festivitat dels Tres Tombs es va tornar a celebrar a la vila sota la polèmica d'incloure una altra vegada el carrer Pare Manyanet, la pujada que va a l'església, en el recorregut. Des de la Federació Catalana dels Tres Tombs i l’Ajuntament molinenc van assegurar que no és un tram complicat tot i el rebuig de col·lectius animalistes de la vila com Serás su voz?.

3 de març de 2020


Els Tres Tombs és una de les tradicions de cultura popular més arrelades a Catalunya. Una festa que també se celebra a Molins de Rei per recordar el seu passat ramader. Però aquesta festivitat en honor al patró dels animals, Sant Antoni Abad, no queda lliure de polèmica.


La societat evoluciona i també ho fan les seves preocupacions. Davant les crítiques i demandes d'alguns col·lectius animalistes, la Federació Catalana dels Tres Tombs va començar a treballar en un reglament que garantiria el benestar animal. L'objectiu és, asseguren, orientar i coordinar les activitats de les passades i trobades de la festa i ho fa preveient accions per a l'organització, els participants i la cavalcada.


Paral·lelament a aquest reglament, la Federació Catalana també ha aprovat un protocol d'avaluació del benestar dels cavalls que participen en els Tres Tombs, realitzat per un grup de veterinaris de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els experts han avaluat diversos elements que provocarien patiment als animals. Entre ells destaquen, que el cavall tingui un problema de salut o condició corporal inadequada que li dificulti realitzar l'activitat, que la càrrega que arrossegui sigui excessiva o estigui mal fixada al seu cos, que el recorregut inclogui trams en què l'animal pugui relliscar o lesionar-se, i per últim, la possibilitat que l'animal s'espanti per la proximitat excessiva del públic.


A més, en aquest document s'inclou la necessitat que durant la festa hi hagi un veterinari responsable de supervisar totes aquestes condicions de recorregut, transport, càrrega i descàrrega, així com, d'avaluar el benestar dels animals abans i durant la festa.

En aquesta línia, enguany la passada tornarà a incloure la pujada de l'Església pel carrer Pare Manyanet al recorregut. Fa dos anys que l'antic govern conformat per Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP va suprimir-lo per garantir el benestar dels animals. Ara, des de les associacions dels Tres Tombs i l'equip de govern socialista afirmen però, que aquest tram no suposa complicacions pels cavalls.


La Candidatura d'Unitat Popular ha lamentat que el govern no hagi acceptat la proposta conjunta amb les entitats animalistes, entre elles "Seràs su voz?", d'aplicar el protocol conformat per la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Consideren que "s'ha perdut una oportunitat per seguir endavant amb el benestar animal" i critiquen que "el protocol de la Federació dels Tres Tombs no dóna resposta a totes les propostes del moviment animalista".


Des de l'Ajuntament s'ha justificat que totes les entitats, excepte Taradell, han acceptat el protocol de la Federació dels Tres Tombs, però ha convidat a la FAADA a examinar la festa i a aportar recomanacions per pròximes edicions.


D'aquesta manera, va tenir lloc, el passat cap de setmana, la festivitat dels Tres Tombs. Aquesta edició, ha tingut com a abanderats el Club Halterofília. Des l'entitat organitzadora destaquen que els han escollit per donar-los visibilitat i celebrar que han tingut una bona temporada d'èxits a escala europea i nacional.


Molinencs i molinenques van sortir al carrer per veure aquesta passejada. Molts i moltes es van concentrar a la pujada del carrer Pare Manyanet, on seguidament, a la plaça de l'església, on seguidament el capellà de la parròquia de Sant Miquel, beneïa els carruatges i als animals a més de mascotes que s'acostaven a l'indret.


Durant aquestes tres voltes s'hi podien veure carruatges que recordaven antics oficis. Oficis com el marbrista, el traginer, el pagès, entre altres.


La festivitat acabaria al diumenge a la tarda al teatre del Foment Cultural i Artístic amb el concert tradicional dels Tres Tombs.

Contacta:

Email: redaccio@molinstvonline.com

Telèfon: 936 681 315

Associació Audiovisual Molins de Rei Televisió

Troba Molins TV al teu televisor resintonitzant els canals.

  • White Facebook Icon
  • Blanco Icono de Instagram
  • Twitter Icono blanco
Mosca-molintstv.png

© 2020 Molins de Rei Televisió