Els Tres Tombs es compromet a garantir el benestar animal

La festa dels carruatges i els animals torna a Molins de Rei i ho farà amb una passejada que tornarà a recórrer el carrer Pare Manyanet, que puja a la plaça de l’Església del municipi. Des de la Federació Catalana dels Tres Tombs i l’Ajuntament molinenc han assegurat que no és un tram complicat pels cavalls i anuncien que han seguiran dos protocols per garantir el benestar animal.


Els Tres Tombs és una de les tradicions de cultura popular més arrelades a Catalunya. Una festa que també se celebra a Molins de Rei per recordar el seu passat ramader. Però aquesta festivitat en honor al patró dels animals, Sant Antoni Abad, no queda lliure de polèmica.


La societat evoluciona i també ho fan les seves preocupacions. Davant les crítiques i demandes d'alguns col·lectius animalistes, la Federació Catalana dels Tres Tombs va començar a treballar en un reglament que garantiria el benestar animal. El seu president, Andreu Bernadàs, ha explicat que s'ha treballat amb més de 70 associacions i 90 pobles. L'objectiu és, asseguren, orientar i coordinar les activitats de les passades i trobades de la festa i ho fa preveient accions per a l'organització, els participants i la cavalcada. Molins de Rei, s'ha compromès a complir-lo.


ARTURO GARRO, Representant Tres Tombs Molins de Rei.


Paral·lelament a aquest reglament, la Federació Catalana també ha aprovat un protocol d'avaluació del benestar dels cavalls que participen en els Tres Tombs, realitzat per un grup de veterinaris de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els experts han avaluat diversos elements que provocarien patiment als animals. Entre ells destaquen, que el cavall tingui un problema de salut o condició corporal inadequada que li dificulti realitzar l'activitat, que la càrrega que arrossegui sigui excessiva o estigui mal fixada al seu cos, que el recorregut inclogui trams en què l'animal pugui relliscar o lesionar-se, i per últim, la possibilitat que l'animal s'espanti per la proximitat excessiva del públic.


A més, en aquest document s'inclou la necessitat que durant la festa hi hagi un veterinari responsable de supervisar totes aquestes condicions de recorregut, transport, càrrega i descàrrega, així com, d'avaluar el benestar dels animals abans i durant la festa.


ANDREU BERNADÀS, President de la Federació Tres Tombs de Catalunya.


En aquesta línia, enguany la passada tornarà a incloure la pujada de l'Església pel carrer Pare Manyanet al recorregut. Fa dos anys que l'antic govern conformat per Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP va suprimir-lo per garantir el benestar dels animals. Ara, des de les associacions dels Tres Tombs i l'equip de govern socialista afirmen però, que aquest tram no suposa complicacions pels cavalls.


ANDREU BERNADÀS, President de la Federació Tres Tombs de Catalunya.


XAVI PAZ, Alcalde de Molins de Rei.


La Candidatura d'Unitat Popular ha lamentat que el govern no hagi acceptat la proposta conjunta amb les entitats animalistes, entre elles "Seràs su voz?", d'aplicar el protocol conformat per la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Consideren que "s'ha perdut una oportunitat per seguir endavant amb el benestar animal" i critiquen que "el protocol de la Federació dels Tres Tombs no dóna resposta a totes les propostes del moviment animalista".


En aquesta línia, Paz ha justificat que totes les entitats, excepte Taradell, han acceptat el protocol de la Federació dels Tres Tombs, però ha convidat a la FAADA a examinar la festa i a aportar recomanacions per pròximes edicions.


XAVI PAZ, Alcalde de Molins de Rei.


Així, la festa dels Tres Tombs començarà dissabte a les 12 del migdia amb la recollida de la bandera al pati de Ca l’Ametller. Aquesta edició, amb el Club Halterofília com a banderers.

Des l'entitat organitzadora destaquen que els han escollit per donar-los visibilitat i celebrar que han tingut una bona temporada d'èxits a escala europea i nacional.


Diumenge, seguirà la festivitat a les 9 del matí amb els banderers anant a buscar l'alcalde a l'Ajuntament i anant a l'esmorzar popular de carreters.


ARTUR GARRO, Representant Tres Tombs Molins de Rei.


A les 11 els carros i cavalleries es concentraran a la plaça de la llibertat i la plaça de l'u d'octubre fins a les 12, que començaran a desfilar pels carrers de la vila. Aquests són els dos recorreguts, el de dissabte i el de diumenge. El segon, acabant amb la benedicció dels animals a la plaça de l'Església.

Finalment, per acabar la festivitat, el duet Pentagrama oferirà un concert al Foment Cultural i Artístic i a les set els abanderats d'enguany faran l'entrada de la bandera.Contacta:

Email: redaccio@molinstvonline.com

Telèfon: 936 681 315

Associació Audiovisual Molins de Rei Televisió

Troba Molins TV al teu televisor resintonitzant els canals.

  • White Facebook Icon
  • Blanco Icono de Instagram
  • Twitter Icono blanco
Mosca-molintstv.png

© 2020 Molins de Rei Televisió