Conferència i inauguració de l'exposició República. Valors republicans, valors de futur

La historiadora i politòloga italiana, Paola Lo Cascio, parla dels 8 anys que van marcar la història d’Espanya durant el marc de l’exposició, organitzada per CCOO, entorn a la II República i que es pot veure al vestíbul de la Federació Obrera de Molins de Rei fins al 20 de febrer.

13 de febrer de 2020

República. Valors republicans, valors de futur, és el títol de la mostra que es pot veure al vestíbul de la Federació Obrera fins al 20 de febrer. L’exposició fa un recorregut per la història de la II República, un període de 8 anys que va marcar la història d’Espanya. Així ho reafirmava la historiadora i politòloga italiana, Paola Lo Cascio, professora d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, durant la conferència que es va fer el passat dijous 13 de febrer, entorn a l’exposició.

La mostra que ha estat organitzada per la Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya i l’Aula de Formació Joan Garcia-Nieto de CCOO Baix Llobregat, compta amb dos parts. La primera està dedicada als valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i l’altra, dedicada a la II República, període comprès entre el 1931 i el 1939 i en el que es van posar de relleu valors com el sufragi femení, l’universal, l’escola pública com a model d’escola únic i laic o el sindicalisme.

CARLES MARTÍNEZ, Fundació Cipriano Garcia de CCOO Catalunya

La mostra deixa de banda la Guerra Civil per centrar-se en les etapes republicanes. En el plafó dedicat a Molins de Rei, en aquell llavors Molins de Llobregat, les etapes del període es divideixen en tres.

El molinenc, Carles Martínez, professor jubilat vinculat als valors republicans al municipi, primer amb el PSUC i després amb l’ecosocialisme, va presentar l’acte i a la conferenciant. Lo Cascio va començar mostrant la satisfacció d’estar a un edifici tan vinculat a la història obrera del país junt amb Martínez.

PAOLA LO CASCIO, historiadora i politòloga

La historiadora va resseguir algunes de les polítiques més importants que va fer la II República, sense mitificar-la; per poder connectar millor, assegurava, amb els valors republicans.

Va dividir el període en tres èpoques: el bienni progressista, el bienni negre en el que la dreta guanya les eleccions, i la República en guerra. 8 anys que, a l’actualitat, són interpretats de manera diferent segons de qui provingui. Una polarització entorn el segon període republicà que Lo Cascio va posar de relleu donat el context actual en el que la extrema dreta té cada vegada més protagonisme.

Per altra banda, un context actual en el que sovint es relaciona República i independentisme.

Durant l’acte, que també va comptar amb la presència de Josep Maria Romero, secretari general de CCOO Baix Llobregat i de Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei; es va posar de manifest que a la vila segueix viva la memòria republicana i la inquietud per uns valors que han marcat i segueixen marcant la història.

En definitiva, pels interessats, es podrà veure fins al 20 de febrer durant els dies laborables al vestíbul de la Federació Obrera, la mostra República. Valors republicans, valors de futur.

Contacta:

Email: redaccio@molinstvonline.com

Telèfon: 936 681 315

Associació Audiovisual Molins de Rei Televisió

Troba Molins TV al teu televisor resintonitzant els canals.

  • White Facebook Icon
  • Blanco Icono de Instagram
  • Twitter Icono blanco
Mosca-molintstv.png

© 2020 Molins de Rei Televisió